Download hier de tips

Beste lezer, dankjewel voor je interesse in mijn 10 presentatietips.

Een presentatie geven is voor veel mensen een spannende gebeurtenis. Hoe zorg je dat je verhaal met succes overkomt? Dat je de lijn weet vast te houden en niet te snel praat? Hoe onderhoudt je het contact met je toehoorders en wat doe je als je een black-out krijgt?

Misschien is je presentatie van groot belang omdat je een idee of plan wil verkopen, of moet je juist reorganisaties aankondigen binnen je bedrijf. Belangrijk is dat jij je zeker voelt van je zaak.

Hieronder geef ik je een aantal tips die je helpen je presentatie voor te bereiden, op te bouwen en tips over wat je kan doen als je het niet meer weet. Dit geeft je houvast om met meer vertrouwen je presentatie te kunnen geven.

Met een jarenlange ervaring als actrice in veelal interactieve voorstellingen heb ik aan den lijve ondervonden wanneer je wel of niet je doel bereikt met je verhaal en wat je te doen hebt wanneer dit niet het geval is. De gouden regel dat de ontvanger bepaalt is niet voor niets een cliche geworden. Je zult aktief en ontvankelijk moeten blijven voor de interaktie met je publiek.

Ik ben opgeleid tot drama-therapeute, actrice en coach en werk sinds 2006 in het bedrijfsleven als presentatiecoach. Ik werk met trainees als wel leden van Raden van Bestuur.

tussenlijn-2

  1. JOUW PUBLIEK

Wie heb je voor je? Waarom komen deze mensen naar jou luisteren? Wat leeft er bij hen. Waar vind je de aansluiting bij deze doelgroep?

  1. JOUW KERNBOODSCHAP

Vat in een zin je verhaal samen. Wat dekt de lading van je pleidooi. Start en eindig met een korte samenvatting waarin je bijvoorbeeld met de zin begint: Ik vertel jullie over het belang van het gebruik van…

  1. WAAROM STA JE DAAR?

Wat is je doel met jouw presentatie? Wat wil je bereiken bij jouw toehoorders? Wil je dat ze jouw initiatief sponsoren, of wil je bewustzijn wakker maken op jouw onderwerp? Wil je mensen enthousiasmeren mee te doen met jouw actie? Maak het actief en doelgericht!

  1. JIJ BENT DE BRENGER!

Maak je presentatie persoonlijk! Wanneer jij daar vanuit jouw passie, geraaktheid of motivatie staat verbind je je toehoorders veel meer dan wanneer je een verhaal vertelt “dat moet”. Van waaruit verbind jij je met hetgeen je vertelt? Maak dit, op jouw manier, duidelijk in je presentatie.

  1. HOE DOE JE DAT?

Welke vorm ondersteunt jouw doel het beste? Welke strategie gebruik je hiervoor? Een vertelling, of een workshop, film of een kringgesprek? Welke voorbeelden haal je aan, gebruik je middelen als Power Point of muziek, waarom juist datgene?

  1. STRUCTUUR:

Opbouw van je presentatie: Start met een pakkende opening, een leuke anekdote of een actuele gebeurtenis. Zorg dat je meteen bij aanvang de luisteraars met je meeneemt. In de inleiding noem je je kernboodschap en vertel je waarom en met welk doel je hier bent.

In het middenstuk vertel je je verhaal, gestructureerd in hoofdstukken, met een duidelijke spanningsboog, weet waar je naar toe werkt; je belangrijkste sheet bijvoorbeeld. Kies van te voren waar er wel of geen ruimte is voor interactie (ook belangrijk wanneer je veel improviseert).

Geef als slot de samenvatting, opnieuw je kernboodschap en maak je verhaal rond door iets te noemen uit je inleiding, of kom terug op die leuke anekdote.

  1. ADEM EN HOUDING

Vind je natuurlijke ademhaling door een ontspanningsoefening of meditatie. Of: adem lang en diep uit en laat de inademing vanzelf binnen stromen. Neem je natuurlijke ademhaling mee in je spreekstem, ritme.

Vertrouw op dit ritme, de natuurlijke stroming van je ademhaling, hiermee dient zich het spreektempo aan. En geef je de toehoorders de ruimte de boodschap aan te laten komen. In de stilte vindt vaak de wisselwerking plaats.

Kies een paar mensen die je vertrouwen geven, verspreid over het publiek. Richt je aandacht op hen. De mensen daaromheen voelen zich ook aangesproken en zo bereik je de hele zaal. Wees je bewust van en wees in helder in je houding en het gebruik van gebaren.

  1. OMGAAN MET SPANNING VOOR JE PRESENTATIE

Zorg dat je de ruimte leert kennen. Ga staan op de plek van waaruit je wilt gaan spreken en stel je voor dat de zaal gevuld is met mensen. Laat je stem klinken in de ruimte.

Leer de eerste paar regels / alinea uit je hoofd. Dit geeft je de ruimte om even te wennen voor het publiek, je positie in te nemen en alle focus te richten op je kernboodschap.

Oefen de tekst hardop zodat je weet waar je knelpunten zitten. Maak gebruik van letterlijke beelden (zie ze voor je), tegenstellingen, opsommingen etc ten behoeve van de dynamiek

  1. EN EEN PAAR TIPS VOOR TIJDENS JE PRESENTATIE

Vat samen op het moment dat je de draad kwijt bent, zo breng je jezelf vanzelf op koers.

Zet een glas water naast je, dit kan een hulpmiddel zijn wanneer je blokkeert. Hiermee neem je even een moment van rust.

Richt je op je drie ankerpunten:
-je lichaam; ademhaling (adem even goed uit), voel je voeten op de grond, maak contact met je drijfveer van waaruit je hieruit staat.
-je doel van de presentatie; en gebruik dit jezelf in beweging te brengen.
-je publiek; komt de boodschap over?

  1. WISSELWERKING MET PUBLIEK:

De ontvanger bepaalt! Laat je presentatie een dialoog zijn waarin je reageert op de (non-)verbale signalen van je publiek zodat je in contact met hen jouw verhaal kan brengen! Door het veel te doen leer je meer en meer hoe je vanuit jouw ontspanning contact kunt maken met de mensen voor je. Om vervolgens met veel plezier jouw verhaal over te brengen.

 

Ik wens je veel mooie en ontspannen presentaties; dat je mag schitteren in aanwezigheid!

tussenlijn-2