Stilte is nog niet zo’n makkelijk onderwerp.
Het wordt in onze cultuur vaak als ongewenst of onhandig ervaren.
We zetten muziek op of we doen de tv aan en in gezelschap voeren we al snel een gesprek. Afgesproken stiltes zoals in een wachtkamer, of lift zijn te behappen, maar valt er een stilte in een conversatie, dan worden we daar al snel ongemakkelijk van.

Hoe om te gaan met stilte?

Ook ik vind het soms ongemakkelijk bij mijn eigen stilte te blijven. Durven wachten op wat zich aandient……waar gaat het heen? Zowel in het grote: voelen van bijvoorbeeld werkelijke verlangens met betrekking tot werk. Als in het kleine, bv in een gesprek met een ander, wanneer het stil valt: “wordt er nu iets van mij verwacht”?

The way out is in

Hang in there…. voorbij de ideëen over alles ‘wat moet’; zowel dat wat ik van mezelf moet of wat ik denk wat van anderen zou moeten. De ongemakkelijkheid aangaan. En vervolgens…herkennen wat zich aandient, dit durven volgen en van hieruit iets laten ontstaan…
In de stilte kunnen we ons verbinden met onszelf. Het startpunt van waaruit we weer naar buiten gaan en in contact met anderen treden. ‘Home base’ zogezegd.

 

Tips: hoe stilte te gebruiken

Stilte is als functioneel instrument te gebruiken in je presentatie. Dit vinden we vaak spannend, maar ben je hier eenmaal mee vertrouwd, geeft het je verhaal extra impact. Ik heb een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet. Je kunt ze lezen door op de button hieronder te klikken.

The sound of Silence…

Tips hoe dit te gebruiken en als middel in te zetten in je presentatie:

Begin je presentatie in stilte. Als jij stil bent, dan wordt een ieder vanzelf stil. Vertrouw erop dat jij je voorbereiding goed gedaan hebt. Dit heb je in je pocket. Nu gaat het erover dat je je publiek mee neemt; vertrek samen vanuit de stilte als gemeenschappelijke grond.

 

Die stilte is dus jouw basis. Mocht je te veel of te snel gaan praten is het de kunst
terug te keren naar die stilte, neem je adem als leidraad.

Je kunt dan ook:
luisteren naar signalen vanuit de groep, checken of je boodschap aan komt en
Hierop in spelen als je dat wilt
opsommingen en/of tegenstellingen benadrukken
spanning op bouwen naar je boodschap toe
extra nadruk leggen op een specifiek / belangrijk deel van je verhaal, op bepaalde woorden of ter introductie van een ander thema
Luisteren naar jouw eigen signalen en
ruimte maken voor jouw persoonlijke inbreng als je dat wenst

Je geeft met stilte je publiek de ruimte om het verhaal tot zich door te laten dringen en tot hun verbeelding te laten spreken, zodat de connectie plaats krijgt.

En als je uitgesproken bent blijft die stilte bestaan.

DIt alles vraagt moed en vertrouwen als ook ervaring. Begin met oefenen en neem eens een risico: rek je stilte-momenten beetje bij beetje op totdat je kan ontspannen in de stilte en de magie van het moment voelt.

En tenslotte, ter inspiratie deel ik graag deze prachtige tekst met jullie van de blinde schrijver Jacques Lusseyran waarin hij beschrijft hoe stilte kan werken als hij als docent, voor een groep studenten staat. Ik werk regelmatig met deze tekst in presentatiecoaching.

Uit: “De wereld begint vandaag”.
Klik hier om de hele tekst te kunnen lezen.

Ik wens je veel plezier met deze tips die je presentatie meer impact geven,
Alexandra Janssen

Winkelmandje