"Ik voel me zo naakt"

Is een uitspraak die ik vaak hoor als presentatiecoach.

Spreken voor publiek is voor veel mensen niet de meest feestelijke gebeurtenis. Toch is er soms geen ontkomen aan.

Je bent dan al blij wanneer je je presentatie grotendeels op orde hebt en weet wat je als uitkomst van je project of als voorstel gaat brengen.

“Zolang ik me bij de feiten en cijfers houd, kan er niets mis gaan”.

Dat klopt. Er gaat dan niets mis, maar erg spannend is het niet. En blijft het een ingestudeerde les. Een ‘moetje’ voor jou en je publiek raakt wellicht verveeld.

Wist je dat wanneer je jezelf meer in je verhaal brengt, spreken in het openbaar alleen maar makkelijker wordt?

In eerste instantie voelt het enger: Hoezo: nog meer bloot geven?

En daar zit ‘m juist de crux.

Hoe meer jij van jezelf laat zien in je verhaal, hoe directer je boodschap overkomt en je des te meer je toehoorders raakt.

Het is dus belangrijk om eerst naar binnen te gaan voordat je naar buiten gaat.

The Way out is In. Waarbij de volgende vragen kunnen helpen:

Dit bewust benoemen maakt het makkelijker je verhaal samen te stellen, je vorm te kiezen en het uiteindelijke doel van je presentatie helder neer te zetten.

Bij een kernachtig antwoord op bovenstaande vragen heb je het startpunt van waaruit je spreekt. Je hoeft geen autobiografische verhandeling te geven, maar laat dit de drijvende kracht zijn in je verhaal.

Jezelf werkelijk laten zien, indirect via een heldere intentie, of direct via een persoonlijke noot blijft spannend. Maar dit gevoel van naakt-zijn verdwijnt als je vanuit je missie contact kan maken met je publiek

En je zal zien: hoe specifieker je wordt, des te groter je impact.

Wanneer je bezield kan overbrengen wat er volgens jou nodig is, reizen je toehoorders graag mee. En ga je niet alleen, maar samen op pad. Dit is een prachtige ervaring!

Ook ik voel me naakt bij het posten van dit artikel. Het is mijn missie om jou als professional te verbinden met- en het concreet maken van wat jij te brengen hebt in deze wereld, vanuit jouw grond.

En hoe dit met hart en ziel in contact met de ander over te brengen.

Ik wens ons mooie reizen!

Winkelmandje