Vorige week was ik op een netwerkbijeenkomst en stelde ik mezelf voor als presentatiecoach. Vaak krijg ik als eerste reactie:
“Oh, werk jij dan met houding en stem?”
Dit is een heel logische reactie want die twee aspecten zijn bepalend voor dat we vinden of iemand overtuigend overkomt.

Naast werken aan hoe jij op jouw manier meer aanwezigheid kunt creëren of doelgericht kunt communiceren, werk ik ook graag op een andere wijze: We gaan dan spelen met nieuwe vormen, iets buiten de comfort zone, zogezegd. Als je plezierkrijgt in het spelen met verschillende houdingen, en je je vrijer kan gaan voelen in je lichaam, communiceer je daarmee iets anders, zowel naar buiten als ook naar binnen!

De combinatie van beide aanpakken versterkt en ondersteunt elkaar en op die manier zorgen we voor een blijvend resultaat.

‘Van buiten naar binnen’ of ‘van binnen naar buiten’ zijn termen die in het acteren worden gebruikt. Dit zijn twee verschillende methodes om een rol neer te zetten. Wil je hier meer over lezen, laat je dan bijvoorbeeld inspireren door bijvoorbeeld Grotowski: deze heeft eind 60er jaren een boek geschreven: “Towards a poor theatre” waarbij het lichaam het middel was theater te maken. Of google op Method Acting of Stanislavski als het gaat om ‘van binnen naar buiten’.

 

Amy Cuddy heeft een leuke ted talk over ‘van buiten naar binnen’: over de invloed van je fysieke houding op je innerlijke houding. 

Winkelmandje